Jak cestovat s kalimbou

Sice na všech akcích hlásáme, že kalimba je batůžkový nástroj, možná při balení na dovolenou přece jen na ní zapomenete… O tom, proč stojí za to mít u sebe kalimbu (nejen) při letních výletech, stanování a zámořských dovolených se dozvíte dnes. A také Vám prozradím pár tipů, jak s nástrojem cestovat a jak si ho užít, aby zpestřil vzpomínky na prosluněné dny.

6 důvodů, proč kalimba patří k dovolené

Nebo dovolená ke kalimbě? 😉 Z kterékoliv strany se na to budete dívat pamatujte, že prázdniny jsou časem pohody a vše, co k tomu napomáhá je vzítíhodné (zajímavé slovo, že?):

  1. Kalimba je malá a lehká, tak se vleze všude a můžete s ní hrát jak při čekání na vlak, tak při horské túře potůčku, který Vám poskytl osvěžení. A také ve stanu, u táboráku, v hotelovém pokoji, na lehátku u moře, při postoji na cyklotúře, u babičky, na gauči u přátel, … A dokonce ji nevadí prudké změny počasí či teploty, které by mohly ublížit harfě (ano ano čtete správně – harfě, protože razíme heslo, že i harfu se dá vzít /téměř/ všude).

 

  1. Kalimba pomáhá relaxovat. V těžkém dni bude Vám odskokem od starosti a předělem do světlejších chvil. V dobrém dní bude kolébajícím finále pro sladké sny. Můžete ji použít před či po jogovém cvičení, vizualizaci či meditaci. Dětem pomáhá zklidnit vzrušení po dní plným dobrodružství.

 

  1. Kalimba nedovolí zakrnět. Během léta se stává, že děti odloží všechny školní povinnosti stranou a nechtějí slyšet o čtení, psaní, počítání… Hra na nástroj může být šanci pro to, aby dítko zůstalo v kontaktu se svým tělem, soustředěním a svými emocemi. Jestli syn či dcera potřebují i vnější podněty, lze naplánovat na konci pobytu společné vystoupení, muzikohrátky či videohovor s babičkou, kdy dítě bude moct se pochlubit, co během prázdnin zvládlo. Když to není extravertní typ a holduje spíše bližším kontaktům, můžete jej poprosit o jemnou masáž před spaním – dítě položí kalimbu na Vaše záda a jemně brnká na jazyčky. Vibrace uklidňuje Vás a hrající se šťasten, že mohl pomoc dobré náladě maminky či tatínka a také se chystá ke slastnému spánku.

 

  1. Kalimba sbližuje. Může to být právě formou vibrační masáže, kterou jsem popsala výše (bod 3.) nebo společným časem stráveným u tohoto nástroje. A vůbec to nemusí být hudební či umělecký večer (ze zkušenosti však víme, jak dlouho vzpomínky na takové přátelské akce zůstávají v paměti). Stačí totiž, že kalimbu vezmete se sebou na výlet a zahrajete o přestávce. Atmosféra, jaká se vytváří během těchto okamžiků nese v sobě určitě čáro a vřelé doporučuji to zažít. Obzvlášť v přírodě, kde člověk má dojem, že naslouchá každý kamínek, strom či kapka vody ze studánky.

 

  1. Kalimba hezký zní. Pokud teda máte tu naší, u ostatních to negarantuji 😉 Jak se to váže na prázdniny? Třeba tak, že v létě se furt někde seče tráva nebo jede klimatizace a uši jsou už vyjeté technickými zvuky. Kalimba osvěží mysl tím, že zpřetrhá tyto unavující vzorce a vnese krásu do prostoru kolem nás. Je to pohlazení nejen pro tělo, ale i pro duši.

 

  1. Můžete na ni sbalit holku 😉 Nebo prostě navázat milé známosti. Ať jste stydlivý nebo ne, hraní na zajímavý nástroj v určitých místech přitáhne pozornost a vy nemusíte se tak trápit o navázání hovoru. Člověk se pak může jaksi schovat za nástroj a snadno zapomene na svoji plachost.

 

Jak zabalit kalimbu na cestu

Dobré ladění je základ, ale nástroj nedávejte na dno! Naše kalimby jsou bytelné a výborně drží ladění. Jsou docela děťovzdorné (ale výjimky potvrzují pravidlo, tak si s dětmi vždy domluvte pravidla používání nástroje) a snáší nízké a vysoké teploty. Kalimba je ale hudební nástroj a proto, aby přesně držel ladění a dával maximum radosti, je potřeba k němu přistupovat zodpovědně. Pár malých rad Vám možná přijde vhod.

Noste ji vždy v obalu. U naších novějších kalimb je součásti balení vyztužený obal, který zaručuje, že se lamely nepoškrábou a dřevo neotlačí při převozu. Ochraní nástroj také v případě, že Vás na vandru přepadne prudká bouře. Pokud takové pouzdro z nějakého důvodu nemáte, můžete jej zakoupit na našem eshopu zde

Kalimba v obalu je po ruce? Skvěle! Vyberte pro ni místo nahoře batohu nebo v boční kapse. Tak, aby neležely na ní jiné věci a také, aby jste mohli na ní rychle dosáhnout až Vás dostanete neodolatelnou chuť zahrát!

Blízko kalimby mějte kapesník. Může se hodit v případě, že se Vám u hraní spotí ruce nebo nějaké zvídavé nezbedné dítě se o Vás opře s rukami upatlanými zmrzlinou. Kus látky či papírové utěrky může v tomto případě prodloužit životnost Vašeho nástroje ve skvělé formě.

Nakonec jedná praktická, avšak tuze podstatná věc – než jdete hrát na kalimbu, umyjte si ruce. Lidský pot je dost agresivní záležitost a může mít vliv na povrchovou úpravu Vašeho nástroje. Dřevo sice ošetřujeme dvěma vrstvami olejo-voskového nátěru vlastní receptury, ale není to nezničitelný povlak. Jestli Vaše kalimba už není tak hladká, jak bývalá, vrátíte ji dávný lesk pomoci jemného smírku a trocha oleje (ideálně lněný).

 

Na co ještě pamatovat při balení na dovolenou?

Když se balíte k odjezdu, připravte si nástroj předem k nezbytným věcem, aby jste na ní nezapomněli. Mohlo by Vás to mrzet.

Pokud máte diatonickou kalimbu a chcete během prázdnin vypilovat nějakou písničku, vyberte si videonávody, které jsou kompatibilní s našimi kalimbami. Najdete je v těchto článcích

Jestli holdujete spíše tisknutým podkladům, přijdou Vám vhod tabulatury, které jsem shromáždila tady

Možná jste společenský typ a chcete hrát s někým dalším? Vybavte jej kalimbou ve vašem nebo komplementárním ladění.

Jestli máte obavu, že by se kalimba mohla rozladit během hodin hraní, které ji věnujete během dovolené, nezapomeňte na kladívko!

 

Nemáte ještě svoji kalimbu?

Nezoufejte! Tom mezi harfami vyrábí vždy pěknou várku kalimb, tak koukněte na eshop, jestli není tam zrovna ta “vaše” pravá ořechová batůžková. A pokud ne, tak se ozvěte přes kontaktní formulář či přímo na náš email info@harmoniezvuku.cz s tím, že spolu domluvíme velikost, dřevinu, ladění a případné zdobení. 

To by nás totiž mrzelo, kdyby někdo jel smutný na dovolenou, že nemá svou kalimbu 😉 Nebo že mu kalimba nehraje, protože zvolil čínský suvenýr (ale o tom jindy)…

Comments are closed.